Leffe blonde


För det första så måste man ju bara älska namnet. Leffe. Bara att säga det får en ju på bra humör. Ett humör som förbättas så fort du sakta häller upp den halvkalla ölen i ett glas. Det första som händer är att ditt glas förgylls. Det ser ut som flytande, genomskinligt guld. Med lite rostat inslag. Skummet lägger sig direkt och håller en hög höjd från start.

 

Alltså en syn för gudar. Jag kan sitta och bara njuta av färgen och känna dåligt samvete för att jag dricker av det. Det känns på samma sätt som om man skulle avverka i nationalparken Sarek. En sån grej man bara inte gör. Men självklart ska man dricka av det.

 

Den är härligt smakrik. Fruktig med lång eftersmak. Inslag av apelsin och humle. Eftersmaken håller i sig längre än väntat, likaså leendet på dina läppar. Se till att dricka den långsamt och verkligen ta tillvara på varenda droppe. Leffe är som ni förstår inget öl du köper för att ta med dig på förfesten. Leffe köper du för en lugn hemmakväll med kärestan eller kanske för en relaxkväll med grabbgänget, där målet är sällskapet, inte att bli full. Fast med en alkoholhalt på 6.6% är onykterhetsstadiet inte många flaskor bort.

 

Belgien är det land i världen med flest olika ölsorter. Det är också Belgien som kan ståta med de såkallade trappisteölen. Öl  som bryggs i kloster av munkar efter extremt stränga regler. Leffe är det trappisteöl som nått mest beröm världen över. För en relativt billig peng (17.90 kr) får du en galet avslappnande, smakrik öl. Leffe är dock det enda av Belgiens 6 olika trappisteöl som inte bryggs i ett kloster. Klostret, Nore Dame de Leffe, har anor från 1100-talet och har bryggt öl sedan 1200-talet. Numera har man dock licensierat ut ölet till bryggeriet Artois, som sköter tilverkningen.

 

Låtval: Boxcar (Neil Young)

 

Betyg: 5 @ av 5 möjliga.

 

Anekdot: Min gamla kompis Pontaz fick smeknamnet Leffe efter att ha introducerat oss för det på en fest i Burträsk för en herrans massa år sedan. Sedan började han kalla allt och alla för Leffe.

 

Sammanfattning


Ett klassiskt öl. Sett till priserna på övriga trappisteöl så är det också det klart mest prisvärda. Jag kan varmt rekommendera Leffe till alla som någon gång har druckit öl, både nybörjare och gamla veteraner. Män och kvinnor. Jag är helt säker på att till och med en katt skulle inse storheten i att få dricka detta öl.

 

Vänner,

 

Skål!

 

Och glöm inte:

 

När vi har druckit alkohol så kör vi inte bil, och ringer inte samtal till den person våra hjärtan klappar för.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback