Norrlands Guld Export

Norrlands Guld. Norrlands stolthet. När man lär sig dricka öl i Norrland så är Norrlands Guld det första man köper. Vette fan hur många liter man har klämt i sig under åren. Det kan mycket väl vara 50% av den totala ölkonsumtionen.

 

Ni har sett reklamerna. ”När man vill vara sig själv för en stund”. Och visst är det så. Få saker är så fridfulla som att sitta vid ett köksbord med vänner och dricka Norrlands Guld. Man kan slappna av från allting annat. Ingenting spelar egentligen någon roll längre, man har sin Norrlands och allt är frid och fröjd.

 

Norrlands Guld såg dagens ljus första gången 1965, då det introducerades på marknaden av Sollefteå bryggeri. Till en början kallades det för Norrlands Öl, men 1975 döptes det om till sitt nuvarande namn av Wårby Bryggeri, som köpte upp Sollefteå Bryggeri. Den bild som finns på burken/flaskan är ett fotografi taget vid Remsle utanför Sollefteå, som skildrar den södergående Ångermanälven. Numera är det en okänd plats i Norrland som skildras på etiketten. Ångermanlands landskapsvapen, tre laxar, har dock alltid funnits med och gör det än idag. Idag ägs varumärket av Spendrups, som har gjort en stor satsning på varumärket Norrlands Guld genom att profiliera sig som sponsorer av stora sportsevanemang med slogans som ”Guld till alla” och ”Officiell guldleverantör.

 

Det ser ut som namnet. Det har en klar gyllengul färg och ett stadigt, hyfsat högt skum som lägger sig fint. Tänk er en norrländsk soluppgång, så förstår ni vad jag menar. Tjusigt!

 

Man ska inte hymla, det är en väldigt enkel öl. Men det är kanske därför den blivit så uppskattad också. Doften är i huvudsak malt och humle med ett visst brödigt inslag. En klar, frisk doft som piggar upp.

 

Smaken är likadan, med en beska som balanserar upp allting på ett utmärkt sätt. Eftersmaken håller i sig ett litet tag, utan att ge några direkta men för livet, men beskan sitter dock där den ska. Som jag sa förut, en trevlig, okomplicerad öl utan anspråk på att bli världshärskare.

 

Låtval: Life is Life (Opus)

 

Betyg: 3@ av 5 möjliga.

 

Anekdot: Oj här finns det många att välja emellan. Men ett fint minne var när jag och några lyckliga klasskompisar fick tag i några flak med utgående Norrlands Guld 3.5. Vi körde öl-race och hips vips var ölen lika frånvarande som vi var under lektionerna dessa dagar. Kort sagt: Vi skolkade från skolan för att dricka öl, men ölen tog slut snabbare än vi hade väntat oss.

 

Sammanfattning:

 

Jo men si, en vet ju vyr en är hemmastaddes när man får tokkna finöl. Norrlands Guld kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Och jag återstiftar bekantskapen med det så ofta jag kan. Det är helt enkelt ett lugnt, tryggt öl som du vet var du har. Det är sällskapsdrickandets mästare, och det självklara valet när det ska ätas vilt. En flaska kostar 13.30 kr, och i utbyte får du 500 ml avslappning som balanseras av en alkoholhalt på 5.3%. Klockren!

 

Vänner,

 

Skål!

 

Och glöm inte:

 

När vi har druckit alkohol så kör vi inte bil, och ringer inte samtal till den person våra hjärtan klappar för


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback